"Κάθε μέρα μαμά"

"Κάθε μέρα μαμά"
Σούπερ μαμά

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Απάντηση σε μια κυρία που αντιμετωπίζει την αδελφική ζήλια (λύσεις και συμβουλές)




«Η κόρη μου είναι 4 ετών και ζηλεύει φοβερά τον 4 μηνών αδερφό της. Αντιδρά επιθετικά και προς το μωρό και προς εμάς»

Λοιπόν ας ξεκινήσουμε:Πάρτε χαρτί και μολύβι και γράψτε με τη σειρά το ημερήσιο καθημερινό σας πρόγραμμα, π.χ. στις 7 π.μ πρωινό ξύπνημα, στις 7.30 π.μ. τάισμα –άλλαγμα  του μωρού, στις  8 π.μ. πρωινό για τα παιδιά, στις 9 π.μ. συμμάζεμα και ετοιμασία φαγητού κ.λ.π

Γιατί το λέω αυτό , όταν θα το κάνετε αυτό ,τότε θα καταλάβετε πόσο λίγο χρόνο αφιερώνετε στη κόρη σας, πράγμα που σημαίνει πως εσείς  δεν το καταλάβατε όπως το κατάλαβε εκείνη (δεν της δίνει σημασία κανείς, σταματάει να είναι σημαντικό πρόσωπο στην οικογένεια, νιώθει φοβερή ανασφάλεια και οι αντιδράσεις  της είναι βίαιες ,νευρικές και επιθετικές προς όλους). Φτιάξτε λοιπόν ένα καινούργιο πρόγραμμα με ισορροπία  ενδιαφέροντος  και στα δυο παιδιά σας γιατί τα λατρεύετε και τα δυο.

 Πως θα δείξετε λοιπόν στο κάθε παιδί την αγάπη σας:

-Αν ξυπνήσει πρώτα ο μικρός, πηγαίνετε πάρτε τον μια αγκαλιά και δώστε του ένα φιλάκι.

-Αν ξυπνήσει πρώτα η μεγάλη , πηγαίνετε ξαπλώστε δίπλα της, αγκαλιάστε την και δείξτε της την αγάπη σας, μετά από αυτό θα διαπιστώσετε πόσο πιο ήρεμη θα είναι  την υπόλοιπη μέρα. Κάντε το ίδιο και το βράδυ, λέγοντας της και μια όμορφη ιστορία. Μπορείτε  για να νιώσει περισσότερη ασφάλεια , το πρωί να το κάνετε εσείς και το βράδυ ο μπαμπάς.

-Αν ξυπνήσουν μαζί πάρτε το μωρό και πηγαίνετε μαζί του στο κρεβάτι της κόρης, ξαπλώστε όλοι μαζί εκεί, βάλτε τα δίπλα δίπλα και εσείς στην άκρη ,(όχι ανάμεσα τους γιατί αυτό φαίνεται στο μεγαλύτερο παιδί σαν διαχωρισμός και θα του προκαλέσει ζήλια), δώστε τους από ένα φιλάκι και μια μεγάλη αγκαλιά. 

Τι να κάνετε και με ποιο τρόπο να της δείξετε ότι δεν χρειάζεται να ζηλεύει: 

-Μαγειρέψτε το αγαπημένο της φαγητό ή γλυκό, για να της δείξετε πως τα θυμάστε και δεν τα ξεχάσατε τώρα με το μωρό.

-Αν έχετε τη δυνατότητα αφήστε μια μέρα το μωρό στη γιαγιά και πάτε κάπου οι τρεις σας  (μαμά- μπαμπάς παιδί) παίξτε , γελάστε, χαρείτε.

-Αυτό μπορείτε να το κάνετε και με τις γιαγιάδες και τους παππούδες ή να έρχονται σπίτι σας κι εσείς να φεύγετε με το μωρό και να μένει μόνη μαζί τους ή να την πηγαίνετε εσείς στα σπίτια τους , να νιώσει και πάλι το επίκεντρο. Προσοχή για λίγες ώρες όχι διανυκτέρευση γιατί μπορεί  να νιώσει ότι τη διώχνετε.

-Φροντίστε να έχει το δικό της χώρο , τη δική της γωνιά με τα δικά της πράγματα και παιχνίδια, όπως ακριβώς  έχει και το μωρό και όπως εκείνη δεν πρέπει να τα πειράζει έτσι και το μωρό δε θα πειράζει τα δικά της.

-Αν κάνει κάτι άσχημο στο μωρό, μη την μαλώνετε και της φωνάζετε, εξηγήστε της κοιτώντας την στα μάτια, ήρεμα γιατί δεν έπρεπε να το κάνει.  Μπορείτε να τους  δείξετε κάποια πράγματα παίζοντας τους ένα κουκλοθέατρο, με το θεατρικό παιχνίδι περνάτε πολύ πιο εύκολα τα μηνύματα σας.

-Δώστε της κίνητρα για να νιώσει  χρήσιμη π.χ. να σας βοηθήσει όταν αλλάζετε το μωρό ή όταν το ταϊζετε ή όταν το κάνετε μπάνιο.

-Τα Σαβ/κα ή όταν είναι  όλη η οικογένεια μαζί για φαγητό στο τραπέζι, ζητήστε της να σας τραγουδήσει το αγαπημένο της τραγούδι και χειροκροτήστε την.

-Καλέστε μερικές φίλες της ένα απόγευμα να παίξουν.

-Μάθετε να μιλάτε στο παιδί σας και να το ρωτάτε τι είναι αυτό που το βασανίζει.

Μετά από όλα αυτά θα αντικρίσετε ένα άλλο παιδί, πολύ πιο ήρεμο και με τα όρια της φυσιολογικής ζήλιας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου