"Κάθε μέρα μαμά"

"Κάθε μέρα μαμά"
Σούπερ μαμά

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

«ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ»





Τι σημαίνει αλήθεια περνώ  « ποιοτικό χρόνο» με τα παιδί  μου;
Να του μαθαίνω κανόνες; Να παίζω μαζί του εκπαιδευτικά παιχνίδια; Να προσπαθώ να το επηρεάσω να κάνει πράγματα που είναι κατά τη δική μου γνώμη σωστά; Να του δείχνω τα λάθη του; Να το γεμίζω με αγκαλιές και φιλιά;
Κατά τη γνώμη μου , ποιοτικός χρόνος με το παιδί μου είναι αυτός που περνώ μαζί του χαλαρώνοντας μαζί του, χωρίς «πρέπει και θέλω», να το αφήσω να εκφραστεί ελεύθερα,  να με γνωρίσει καλύτερα, να είμαι όμως  εκεί δίπλα του ,χωρίς  να μου αποσπά την προσοχή το κινητό μου ή η τηλεόραση, να είμαι ολοκληρωτικά δική του για μισή ή μια ώρα. Να είμαι ο καλύτερος ακροατής του χωρίς να μας διακόψει κανείς.
Πολλές φορές  προσπαθούμε να τους περάσουμε μηνύματα, με λάθος τρόπο ,καταπιεστικά και σε λάθος χρόνο. Το παιδί πρέπει να σας νιώσει κοντά του και για να γίνει αυτό ,υπάρχει μόνο ένας τρόπος, να σας γνωρίσει σαν άνθρωπο πρώτα και μετά σαν γονιό του.
Θα σας πω μερικά παραδείγματα  που βίωσα:
«Ήταν ένας  μπαμπάς που έβριζε συνέχεια  και το παιδί του τον άκουγε . Όλοι του έλεγαν πρόσεχε πως μιλάς  μπροστά στο παιδί , τι παράδειγμα του δίνεις; (Ήταν όμως αληθινός ). Σας πληροφορώ ότι το παιδί του δεν είπε ούτε μια βρισιά από αυτές που άκουγε καθημερινά).
Το αντίθετο όμως έγινε με έναν πατέρα, που πάντα πρόσεχε τι έλεγε και μάλιστα του έλεγε  όταν ακούει κακές κουβέντες να κλείνει τα αυτιά του. Σας πληροφορώ ότι το παιδί του όχι απλώς βρίζει , αλλά βρίζει και τον ίδιο τον πατέρα του.»
«Ένα άλλο παράδειγμα , σε ένα ανδρόγυνο, η μητέρα φρόντιζε πάντα να είναι σωστή απέναντι στο παιδί της,  περνώντας πολλές ώρες μαζί του ενώ ο πατέρας το έβλεπε ελάχιστα λόγω δουλειάς. Όταν όμως το έβλεπε  χαλάρωνε δίπλα του και έβλεπε μαζί του βιντεάκια παιδικά στο κινητό του  , γελώντας μαζί του και σχολιάζοντας τα. Αυτό εξόργιζε τη μητέρα που ήθελε να το κρατάει μακριά από όλα αυτά και αντιδρούσε νευρικά απέναντι τους ,φωνάζοντας ,κάνοντας  φασαρία. Το παιδί όταν έμενε μόνο με τη μητέρα , έκανε αυτά που του έλεγε, αλλά σοβαρό και αγέλαστο ,σαν  ρομποτάκι. Γιατί πολύ απλά δεν τη γνώριζε, δεν ένιωθε τα πραγματικά της συναισθήματα , μόλις όμως έβλεπε τον πατέρα του ,έστω και για λίγο , το χαμόγελο του δεν έφευγε από το πρόσωπο του.» Ποιος πραγματικά περνούσε ποιοτικό χρόνο μαζί του;
Πώς να  πετύχετε ποιοτικό χρόνο;
-Καθίστε μαζί του , παίξτε ξένοιαστα , διηγηθείτε του ιστορίες από τα παιδικά σας χρόνια, παίξτε μαζί του παιχνίδια που παίζατε εσείς μικροί.
-Σταματήστε το κήρυγμα.
-Κλείστε το κινητό σας και την τηλεόραση.
-Μείνετε μόνο οι δυο σας ,χωρίς τρίτους.
-Χαμογελάστε και απολαύστε το.
Μικρά μυστικά για να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα:
-Ξαπλώστε στο πάτωμα ή στο κρεβάτι ανάσκελα, πιασμένοι από το χέρι, κλείστε τα μάτια για 5 λεπτά και προσπαθήστε να δείτε ένα   όνειρο , μετά ο καθένας θα πει τι όνειρο είδε. (Υπάρχει περίπτωση να σας πει το παιδί ότι δεν είδε τίποτα, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι δεν χαλάρωσε και δεν άφησε ελεύθερο τον εαυτό του και μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσει πραγματικά (αυτό μας δείχνει πως για κάποιο λόγο έχει πολύ πίεση μέσα του). Άρα την επόμενη φορά του δίνεται 10 ή 15 λεπτά .
-Καθίστε στο τραπέζι απέναντι ο ένας στον άλλον και ενώστε τις παλάμες σας. Προσπαθήστε να κάνετε κινήσεις με τα χέρια ενωμένα , μια πάνω , μια κάτω ,μια δεξιά μια αριστερά . Δείχνει την επικοινωνία μεταξύ σας.
-Κάντε έναν περίπατο ,περπατώντας δίπλα δίπλα χωρίς να κρατιέστε , συγχρονίζοντας τα βήματα σας (αυτό μπορεί να γίνει με παιδιά άνω των 4 ετών).
-Παίξτε το παιχνίδι των συναισθημάτων ως εξής:  σβήστε το φως στο δωμάτιο που βρίσκεστε μαζί του ή κλείστε και οι δυο τα μάτια σας, όταν θα λέει ό ένας π.χ. θέλω μια αγκαλιά , ο άλλος μόνο με τον ήχο της φωνής , θα ψάξει να σας βρει και να σας δώσει μια αγκαλιά .
Ελπίζω να βοηθήσω  να βρουν πραγματικά οι γονείς τον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους και μ’ αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουν την καλή επικοινωνία μαζί τους !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου