"Κάθε μέρα μαμά"

"Κάθε μέρα μαμά"
Σούπερ μαμά

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

«Ιδέες δημιουργικών παιχνιδιών» (χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα)

 




- Από 1-2 ετών:

·         Φτιάξτε μπαλάκια τσαλακώνοντας εφημερίδες, πάρτε και μια λεκάνη ή μια κούπα και πετάτε τα μπαλάκια μέσα (μ’ αυτό το παιχνίδι διεγείρονται, η αφή πιάνοντας το τσαλακωμένο χάρτινο μπαλάκι, η όραση παρατηρώντας καλά για να βάλει το μπαλάκι στη λεκάνη και η δεξιότητα στα χέρια, πόσο σωστά θα το πετάξει για να πετύχει το στόχο).

·         Αγοράστε πιατάκια μιας χρήσεως και ζωγραφίστε από την πίσω πλευρά , μάτια ,μύτη στόμα, ανοίγοντας τρυπούλες σ’ αυτά τα σημεία, τοποθετείτε το πιατάκι στο πρόσωπο του μπροστά και του ζητάτε να σας δείξει που είναι τα μάτια του ,η μύτη του κ.λ.π. Μ’ αυτό το παιχνίδι αποκτά αντίληψη και σιγά σιγά μαθαίνει να αναγνωρίζει όλα τα σημεία στο σώμα του.

·         Αγοράστε ποτηράκια μιας χρήσεως από φελιζόλ  φτιάξτε τρυπούλες σε διάφορα σημεία με ένα κατσαβίδι και δώστε του μισά καλαμάκια να τα βάζει στις τρυπούλες, αυτόματα αποκτά δεξιότητα στα χέρια για να ενώσει δυο διαφορετικά αντικείμενα και να δημιουργήσει ένα άλλο (συντονισμός). Επίσης μπορείτε να φτιάξετε τις πιο απλές κούκλες για κουκλοθέατρο για τα μικρά τους χεράκια, ζωγραφίζοντας φατσούλες πάνω στα ποτηράκια και βάζοντας ένα καλτσάκι στην κορυφή τους για σκουφί ,έτσι αρχίζουν αυτόματα να μπαίνουν σε ρόλους.

·         Αγοράστε σφουγγάρια μπάνιου και δημιουργήστε πύργους, φτιάξτε τα σπιτάκια, κρεβατάκια για κουκλάκια, γέφυρες για αυτοκινητάκια και βάλτε τη φαντασία τους να δουλέψει.

-Από 2-3 ετών:

·         Αγοράστε ποτηράκια μιας χρήσεως και κρύψτε από κάτω τους διάφορα αντικείμενα (όχι πάνω από 3 για αρχή) και ζητήστε τους να βρουν που είναι. Αποκτούν μνήμη και παρατηρητικότητα.

·         Αγοράστε χρωματιστά μανταλάκια, και χρωματίστε στα ίδια χρώματα φαρδιές λωρίδες χαρτονιού και ζητήστε τους να τα βάλουν στο σωστό χρώμα χαρτονιού. Αναπτύσσεται η όραση ακόμα πιο πολύ, η παρατηρητικότητα και η νοητικότητα.

·         Φτιάξτε ρακετούλες με πιάτα μιας χρήσεως και γλωσσοπίεστρα και χρησιμοποιήστε μπαλόνι για μπαλάκι. Αποκτά δεξιότητα στις κινήσεις, συγχρονίζει χέρια και πόδια.

·         Κλείστε του τα μάτια του με ένα μαντήλι και δίνετε του να πιάνει αντικείμενα και να σας λέει τι είναι. Ανάπτυξη της αφής.

·         Κρύψτε ένα αντικείμενο στο χώρο και με την ένταση της μουσικής (όσο πλησιάζει δυναμώνει) βοηθήστε το να το βρει .Ανάπτυξη ακοής.

·         Βάλτε μουσική και ζητήστε του να χορέψει όπως εσείς να σας μιμηθεί. Συντονίζει τις κινήσεις του ακούγοντας.

-Από 3-4 ετών:

·         Ζητήστε του να παρατηρήσει καλά ένα βιβλίο και μετά ρωτήστε του να σας πει αν υπάρχουν κάποια πράγματα σε αυτό. (Αρχίζει και διευρύνεται η μνήμη και η παρατηρητικότητα).

·         Δώστε του άδεια μπουκάλια και συσκευασίες και ζητήστε του να σας κάνει διάφορες κατασκευές, να κάνει σπίτια από κουτιά από γάλα και πάνω σε μια επιφάνεια που κολλάει να στήσει τη δική του πόλη. (Η φαντασία του μεγαλώνει).

·         Δώστε του να ζωγραφίσει.

·         Δώστε του μερικά ζευγάρια κάλτσες και πάρτε και εσείς, όποιος μπορέσει πρώτος και φορέσει τα ζευγάρια του κερδίζει (εξειδίκευση στις δεξιότητες)

-Από 4-5 ετών:

·         Σχεδιάστε χαρτόνια σε διάφορα σχήματα, απλώστε τα στο πάτωμα και με το τέλος μιας μουσικής θα πρέπει να πατάνε πάνω σε ένα σχήμα κρατώντας στα χέρια τους ένα αντικείμενο του ίδιου σχήματος. Συντονισμός, συγχρονισμός , παρατηρητικότητα.

·         Δημιουργήστε θεατρικό παιχνίδι, είτε ρίχνοντας πάνω από ένα τραπέζι ένα σεντόνι φτιάχνοντας μια σπηλιά που θα κρύβονται ήρωες παιχνιδιών ή με άδειες μεγάλες κούτες φτιάξτε ψευτο αυτοκίνητα.

·         Φτιάξτε ζυμαράκια μαζί του και δημιουργήστε νόστιμες λιχουδιές, αφήστε  να δημιουργήσει δικά του σχέδια για να νιώσει ικανοποίηση.  Μπορείτε ακόμη να του δείχνετε κάποια υλικά από την κουζίνα και να το ρωτάτε τι φαγητά μπορείτε να φτιάξετε με αυτά.

·         Δημιουργείστε μια εικονική κατάσταση μέσα στο σπίτι π.χ. ότι έπιασε φωτιά την ώρα του μαγειρέματος, πως πρέπει να την αντιμετωπίσει τι να κάνει ,τι να χρησιμοποιήσει. Μ’ αυτόν τον τρόπο μαθαίνει πώς να αντιδράει σε παρόμοιες καταστάσεις και να γίνετε πιο υπεύθυνο.

Τι να κάνετε για να μη βαριέται τα παιχνίδια του: χωρίστε τα σε δυο καλάθια ,τα οποία θα τα αλλάζετε κάθε μήνα.


Ευαγγελία Τσιακίρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου