"Κάθε μέρα μαμά"

"Κάθε μέρα μαμά"
Σούπερ μαμά

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

ΌΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΊ ΑΝΤΙΔΡΆ ΜΕ ΥΣΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΡΙΔΕΣ ΌΤΑΝ ΤΟΥ ΛΈΤΕ ΌΧΙ ΣΕ ΚΆΠΟΙΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ



Δε θέλω να αρχίσω να γράφω εισαγωγές με λόγια και θεωρίες, θέλω πραγματικά να σας πω 5 βασικά πράγματα ,που θα σας βοηθήσουν πραγματικά σε όλη αυτήν την κατάσταση. Ας αρχίσουμε λοιπόν:

-Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζει ο τόνος της φωνής σας, δηλαδή ο τρόπος που θα του πείτε το «όχι». Αν του το πείτε εκνευρισμένη, σίγουρα θα πετύχετε τα χειρότερα αποτελέσματα, θα το εκνευρίσετε και θα αρχίσει να χτυπιέται στο πάτωμα μέχρι να υποκύψετε. Ξέρετε τα παιδιά μας δοκιμάζουν και εκεί είναι που λένε  εδώ χρειάζεται «γαϊδουρινή υπομονή» και αν υποκύψετε έστω και μια φορά το χάσατε το παιχνίδι.

-Μάθετε να πειθαρχείτε το παιδί σας θετικά. Τι εννοώ :
Όταν κάνει κάτι που δεν πρέπει μην το τιμωρείται αυταρχικά και απειλώντας το του τύπου «όχι σου είπα , ήσουν απαράδεκτος  δεν θα δεις παιδικά». Προσπαθήστε να το ηρεμήσετε χωρίς να λέτε αρνητικές εκφράσεις συνέχεια τσιρίζοντας και εξηγήστε του γιατί του λέτε όχι με απλά λόγια και ήρεμα. Πολλοί γονείς  μου λένε δεν αντέχω άλλο άνθρωπος είμαι και το κατανοώ, δεν λέω ότι είναι εύκολο, γονείς δεν γεννιόμαστε , γινόμαστε. Ελάτε λίγο στη θέση τους εμείς εκνευριζόμαστε με το παραμικρό παρ’όλη την εμπειρία μας στη ζωή, τι να πουν κι αυτά που προσπαθούν να μεγαλώσουν μέσα από εμάς και να επιβιώσουν σε κάθε καινούργια κατάσταση που τους συμβαίνει. Αν πειθαρχήσετε το παιδί σας θετικά σε κάποια πράγματα χωρίς ακραίες συμπεριφορές, πάντα με διάλογο, σταδιακά κι εκείνο θα μάθει να αντιδρά έτσι. Πως θα το αρχίσετε τώρα ;
Αν σας κάνει την ίδια συμπεριφορά (που θα την κάνει δεν υπάρχει περίπτωση), δείξτε του ότι στεναχωριέστε που το κάνει , χωρίς να μιλάτε και αφήστε το να κάνει αυτό που κάνει, κάποια στιγμή θα σταματήσει βλέποντας την αντίδραση σας και μάλιστα και πιο γρήγορα απ΄’ ότι συνήθως. Όταν ηρεμήσει μην του το συζητάτε αμέσως, αφήστε να περάσει μια ώρα και το συζητάτε όταν θα είναι εντελώς ήρεμο. Πείτε του μια ιστορία λίγο πριν κοιμηθεί με ανάλογο θέμα για ένα άλλο παιδάκι , πολλές φορές  περνάμε πολύ καλύτερα πράγματα που θέλουμε στα παιδιά μας μέσα από μια ιστορία.
-Κάτι άλλο πολύ σημαντικό, γι αυτό που λέτε όχι κάθε φορά στο παιδί σας και γίνετε όλο αυτό, αλλάξτε το για να μη χρειαστεί να του πείτε πάλι όχι. Τι εννοώ : π.χ. μην το παίρνετε μαζί σας στο σούπερ μάρκετ, πάτε χωρίς αυτό  αν ζητάει συνέχεια να αγοράζει κάτι. Θα του εξηγήσετε ότι θα πάτε  να αγοράσετε μόνο αυτά που χρειάζεστε γιατί μόνο γι αυτά έχετε χρήματα και όταν το καταλάβει το ξαναπαίρνεται ή στο κάτω κάτω το δοκιμάζετε. Χωρίς όμως να του λέτε  επιδεικτικά ότι δεν το παίρνετε γι ‘αυτό.  Αν πάλι πειράζει κάτι στο σπίτι , του λέτε  όχι και τρελαίνεται, μην επιμένετε , αλλάξτε το απλά θέση.
-Κάτι εξίσου πολύ σημαντικό, τα παιδιά πολλές φορές μας μιλούν με τη γλώσσα του σώματος , προσπαθούν να μας δείξουν πράγματα που τους  ενοχλούν με τις κινήσεις τους  και τη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα να σας έχουν δει να μαλώνετε με το μπαμπά , να νευριάζετε και επειδή δεν μπορούν να σας το πουν  ή να σας το εξηγήσουν πως τους ενοχλεί ,σας το δείχνουν με την ανάλογη συμπεριφορά. Γι αυτό σας παρακαλώ  δώστε λίγη προσοχή στη σχέση με το μπαμπά ή πείτε τα κάποια άλλη στιγμή που δεν θα είναι τα παιδιά μπροστά. Ξέρετε τις πιο κρίσιμες εξετάσεις στη ζωή μας τις δίνουμε απέναντι στα παιδιά μας, αυτά είναι οι καθρέφτες μας.
-Πρέπει να δείχνουμε δυνατοί χαρακτήρες απέναντι στα παιδιά για να βασίζονται σε μας και να νιώθουν ασφάλεια. Δυνατοί στα λόγια μας ,στις πράξεις μας ,στον τρόπο που τα προστατεύουμε, στον τρόπο που μαγειρεύουμε (ναι μη γελάσετε , γιατί ένα παιδάκι στον παιδικό που δούλευα μου είπε : κυρία η μαμά μου είναι πολύ δυνατή γιατί μπορεί και κάνει και φαγητό στην κατσαρόλα και στο ταψί), που διασκεδάζουμε, που στεναχωριόμαστε και γενικότερα στον τρόπο ζωής μας.    
Όλα αυτά δεν σας τα λέω σαν ψυχολόγος, βρεφονηπιοκόμος είμαι  και έχω κάνει  παιδοψυχολογία, αλλά μετά από 20 χρόνια εμπειρίας, τα έχω ζήσει όλα αυτά στην πράξη και με αυτή την αντιμετώπιση είχα απίστευτα αποτελέσματα .Βέβαια πάντα συμβουλεύω τους   γονείς να μη διστάζουν να παίρνουν βοήθεια από ειδικούς για τα παιδιά τους.

ΤΣΙΑΚΊΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΊΑ  Βρεφονηπιοκόμος, συγγραφέας, σύμβουλος νέων μαμάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου