"Κάθε μέρα μαμά"

"Κάθε μέρα μαμά"
Σούπερ μαμά

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

"Δύο χρονών και ακόμη δεν μιλά. Τι να προσέξω; Πως να το βοηθήσω;"






Σταματήστε να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά της ηλικίας του, γιατί πολύ απλά το κάθε παιδί θέλει το χρόνο του για κάθε τι που κάνει, γιατί το κάθε παιδί είναι μοναδικό. Πολλές  φορές  τα παιδιά αντιλαμβάνονται την αγωνία μας, από την πίεση που ασκούμε σ’ αυτά χωρίς να το θέλουμε και αντιδρούν  «κλειδώνοντας» , μας κοιτούν  αδιάφορα και κλείνονται στον κόσμο τους .
Μη σας πιάνει πανικός,  αν αντιλαμβάνεται τα πάντα και εφόσον ξεχωρίζει τα πρόσωπα δεν υπάρχει πρόβλημα, θα υπήρχε ανησυχία αν σας αποκαλούσε όλους με μια λέξη π.χ. κ εσάς και το μπαμπά και τη γιαγιά και τον παππού «μαμά». Ή ακόμη αν δεν κατάφερνε να πει  καμιά λέξη , ή αυτές που έλεγε δεν τις καταλάβαινε κανείς σας, όταν δεν θα μπορούσε να αντιλαμβάνεται πράγματα από την καθημερινότητα σας, όταν δεν θα αντιδρούσε σ’ αυτά που του λέτε και όταν μεγαλώνοντας έβγαζε λέξεις  ακαταλαβίστικες.
Τώρα πώς να το βοηθήσετε όσο μπορείτε:

-Θα πρέπει να ενθαρρύνετε την ομιλία του και όχι να το πιέζετε να μιλήσει.
-Κάντε του ερωτήσεις για όλα και μην αντιδράτε αν δεν σας απαντήσει έστω και με ένα νεύμα του κεφαλιού του.
-Μην το βομβαρδίζετε με χιλιάδες λέξεις ,οι βασικές αρκούν, τις οποίες θα τις επαναλαμβάνετε καθημερινά , η επανάληψη βοηθάει πάρα πολύ.
-Θα πρέπει όλοι να λέτε τις λέξεις όπως ακριβώς είναι και όχι ο καθένας σας με τον τρόπο του γιατί έτσι το μπερδεύετε π.χ. αυτοκίνητο- τουτούτ ή  φαγητό -μαμ  ή βόλτα –άτα
-Διαλέξτε να του βάζετε να ακούει cd με απλά καθαρά λόγια και όταν τα ακούει  μη τραγουδάτε εσείς αφήστε το να ακούει μόνο , αν τραγουδάτε ταυτόχρονα θα το μπερδέψετε. Όταν θα τα ακούει  αφήστε το για λίγο μόνο του και απλά παρακολουθήστε τις αντιδράσεις κρυφά, όσο κι αν σας ακουστεί περίεργο αυτό που θα σας πω μπορεί να ντρέπεται να τραγουδήσει  μπροστά σας. Τραγουδήστε του μετά εσείς τα ίδια τραγουδάκια αλλά χωρίς να τα ακούτε, να ακούει μόνο τη φωνή σας. Μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται το μεσημέρι και το βράδυ ακούγοντας  το ίδιο τραγουδάκι ή τραγουδήστε το εσείς και ηχογραφήστε το με τη φωνή σας ίσως νιώθει πιο πολύ ασφάλεια και χαλαρώσει πιο γρήγορα π.χ. φεγγαράκι μου λαμπρό. 
-Διαβάστε του βιβλία απλά με ωραίες καθαρές εικόνες, δείχνοντας του κάθε φορά τις εικόνες γι αυτά που του λέτε π.χ. η άσπρη γατούλα πίνει γάλα, η μαύρη κοιμάται αυτόματα αντιλαμβάνεται και το χρώμα και το ζωάκι και αν συναντήσετε έξω μια γατούλα ρωτήστε το τι είναι και αν δεν σας απαντήσει τότε του λέτε, δώστε του χρόνο να σκεφτεί . Δε χρειάζονται πολλά βιβλία 4-5 αρκούν τα οποία θα τα ανανεώνετε κάθε μήνα όχι πιο γρήγορα, αν χρειαστεί και κάθε 2 μήνες εξαρτάται από το παιδί.
-Μην προλαβαίνετε κάθε του ανάγκη ,αφήστε του να χρησιμοποιήσει τις λεκτικές του ικανότητες  και να σας ζητήσει κάτι εκείνο, να έχει κίνητρο δηλαδή.
-Να του μιλάτε συνέχεια και όταν το κάνετε καλό είναι να του δείχνετε αυτά που λέτε π.χ. μαγειρεύετε και καθαρίζετε κρεμμύδι, πατάτες, καρότα, ονοματίστε τα και δείξτε τα  ταυτόχρονα. Όλες τις λέξεις πρέπει να τις λέτε καθαρά και σωστά και όταν εκείνο τη λέει λάθος εσείς να την επαναλαμβάνετε σωστά χωρίς να το επικρίνετε.
Το παιδί δοκιμάζει την υπομονή σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου