"Κάθε μέρα μαμά"

"Κάθε μέρα μαμά"
Σούπερ μαμά

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

«Πρόγραμμα εκπαίδευσης ύπνου του παιδιού»





Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης ύπνου θα πρέπει να γίνει σταδιακά και για να ξεκινήσει σωστά το πρόγραμμα θα πρέπει να έχουμε την σωστή ψυχολογία. Τι σημαίνει όμως σωστή ψυχολογία;

-Να είμαστε ήρεμοι, χωρίς υστερίες και εκνευρισμό.
-Να είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους αντίδραση από το παιδί.
-Να είμαστε καλά στην υγεία μας.
-Να σκεφτόμαστε θετικά προς όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουμε.
-Να μην ακούμε τις απόψεις και γνώμες άλλων που προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο και δεν τα κατάφεραν, γιατί το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και αντιδρά διαφορετικά, όπως και ο κάθε γονιός το αντιμετωπίζει διαφορετικά.
-Να έχουμε την συμπαράσταση όλης της οικογένειας σ’ αυτό που κάνουμε.
-Να μην απογοητευτούμε γρήγορα, όλα τα πράγματα θέλουν το χρόνο τους.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

-Βασική προϋπόθεση: θα πρέπει το παιδί να είναι εξοικειωμένο με το χώρο του, το δωμάτιο του ,να το βλέπει συχνά στη διάρκεια της μέρας. Αυτό για να το πετύχετε καλό είναι από την ώρα που θα γεννηθεί, στην διάρκεια της μέρας να το κοιμίζετε στο δωμάτιο του στο κρεβάτι του και την νύχτα να το παίρνετε δίπλα σας στην κούνια του και όχι στο κρεβάτι δίπλα σας (είναι επικίνδυνο).
Λίγο πολύ γνωρίζετε το ωράριο ύπνου του παιδιού σας, όταν έρθει λοιπόν η ώρα του ύπνου, αρχίζετε να το ετοιμάζετε χωρίς να του το λέτε. Πάτε στο δωμάτιο, αλλάξτε το, κρατήστε το για 5 λεπτά χαϊδεύοντας την πλατούλα του (χωρίς να του μιλάτε) και μετά ξαπλώστε το στο κρεβατάκι του. Βάλτε μια ήρεμη μουσική να παίζει, καθίστε σε μια πολυθρόνα δίπλα στο κρεβατάκι του, κρατήστε το χεράκι του ,χωρίς να το κοιτάτε, κλείστε τα μάτια σας ,χαλαρώστε και σιγοψιθυρρήστε τη μουσική που παίζει (μμμ ..μμμ..). 
Μπορεί να κλάψει και να αντιδράσει στην αρχή ,λογικό είναι ,εσείς συνεχίζετε να είστε δίπλα του. Μπορεί να κοιμηθεί αμέσως αλλά μπορεί και να αρχίζει να τσιρίζει ,αν γίνει αυτό και επιμένει , το ξαναπαίρνετε αγκαλιά και ξανακάνετε πάλι τα ίδια βήματα μέχρι να το καταλάβει και να κοιμηθεί. Θέλει πολύ υπομονή. Αν ηρεμήσει στο κρεβατάκι του, σηκωθείτε από δίπλα του, χωρίς να βγείτε από το δωμάτιο, ταχτοποιήστε λίγο τα ρούχα του στην ντουλάπα του ή συμμαζέψτε τα παιχνίδια του ή καθίστε λίγο πιο μακριά κάνοντας πως διαβάζετε ένα βιβλίο του χωρίς να μιλάτε. 
 Αν το πάρει ο ύπνος, βγείτε από το δωμάτιο και τραβήξτε ελαφρά την πόρτα. Αν κλάψει για λίγο κάποια στιγμή ,δεν χρειάζεται να τρέξετε αμέσως, μπορεί να πόνεσε η κοιλίτσα του ή να τρόμαξε με κάτι, να κλάψει 5 λεπτά και να σταματήσει.
Φροντίστε στο κρεβατάκι του να έχετε κρεμασμένο κάποιο κουκλάκι ,ακόμα και ένα δίπλα του, υπάρχουν και κάποια με μικρό φωτισμό. Αυτά θα είναι πάντα εκεί, μπορείτε να τους ονομάσετε υπναρούληδες.
 Πολλά παιδάκια νανουρίζονται πιο εύκολα με ήχους όπως του απορροφητήρα ή της ηλεκτρικής σκούπας ή του σεσουάρ αντί για νανούρισμα, οπότε μπορείτε να ανάψετε τον απορροφητήρα δυνατά για να ακούγεται στο δωμάτιο του και κάθεστε πάλι δίπλα του με κλειστά μάτια. 
Κάθε μέρα θα ελλατώνετε κατά 5 λεπτά το χρόνο που κάθεστε δίπλα του και στο τέλος της 1ης εβδομάδας εκπαίδευσης θα επιχειρήσετε να βγείτε από το δωμάτιο πριν κοιμηθεί ,αν αντιδράσει έντονα ,επιστρέψτε χωρίς να του μιλάτε και απασχοληθείτε με κάτι όρθια χωρίς να καθίσετε δίπλα του.  Η εκπαίδευση ύπνου μπορεί να κρατήσει από 1 βδομάδα έως και 1 μήνα για να έχει αποτέλεσμα. Θα πρέπει όσοι το κοιμίζουν να ακολουθούν την ίδια τακτική στον ύπνο για να μην το μπερδέψετε και το εκνευρίσετε.
 Ακόμα κι αν αρρωστήσει μην αλλάξετε αυτή την τακτική , μπορεί βέβαια να μείνετε πιο πολύ κοντά του, να ξενυχτήσετε, να πηγαινοέρχεστε συνέχεια , να κουραστείτε, γι αυτό πρέπει να έχετε ή να δέχεστε βοήθεια. Μην μπείτε στον πειρασμό να το πάρετε στο κρεβάτι σας , καλύτερα να ξαπλώσετε εκεί δίπλα στο κρεβατάκι του ,κρατώντας το χεράκι του. Στο κρεβάτι σας πάρτε το μόλις ξυπνήσει για να παίξετε.
Μεγαλώνοντας μπορείτε να αρχίζετε να του διαβάζετε μια ιστορία για να κοιμηθεί ή να του βάζετε να ακούει παραμύθια.  
Αν για κάποιο λόγο το ξεκινήσετε και δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε, σταματήστε το και ξαναδοκιμάστε όταν θα είστε έτοιμοι.
 Μπορείτε να δοκιμάσετε ταυτόχρονα και δικές σας ιδέες , να βρείτε το δικό σας μοναδικό τρόπο (π.χ. μια μαμά που την καθοδηγούσα , επειδή ήταν χορεύτρια ,έβαζε μουσική και χόρευε μπροστά στο κρεβατάκι του κι εκείνο κοιμόταν γρήγορα).
Τα παιδιά είναι πανέξυπνα και μπορούν να μάθουν πράγματα από πολύ μικρά!
Και όπως λέω πάντα «υπομονή» και «επιμονή».
Αν χρειαστείτε περαιτέρω βοήθεια  σε οποιαδήποτε εκπαίδευση ή συμβουλές για τη συμπεριφορά του παιδιού σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο evitsiakiri@yahoo.gr, να σας ενημερώσουμε για τα ψηφιακά μας σεμινάρια και τις skype συνεδρίες μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου